Kratež o protestu taksista


Teško je saglasiti se sa zahtevima taksista. 

Suštinski, oni jesu u pravu oko samo jedne stavke: CAR:GO je iskoristio prilično nedorečenu regulativu i "uleteo" kao nelojalna konkurencija.
Sa druge strane, CAR:GO je nešto, što prosečnom građaninu Srbije daleko više odgovara od taksi prevoza, koji je postao preskup, barem u Beogradu. Cene su jasne, pristupačne, nema skrivenih troškova, a rizik nije ni manji ni veći, nego prilikom ulaska u taksi vozilo.

Što se samog protesta tiče, on govori o dvema stvarima.

1. Državni aparat (režim) je veoma osetljiv na bilo koju radikalizaciju protesta, imajući u vidu da će (nažalost ili na sreću) ovog puta izaći zahtevima u susret. Eto uputstva nekim drugima o tome šta treba raditi. Ovaj protest je došao prilično nenajavljeno, izuzetno je efikasno organizovan i gađa u suštinu. Pogrešno bi bilo shvatiti da je on usmeren isključivo protiv CAR:GO-a. Odnosi se i na izuzetno iritantan problem "divljih" taksista, ali i na pitanje toga koliko će taksista moći da vozi jedan auto, čime je država (opet) pokušala da kupi socijalni mir.

2. Iako se to govori prilično implicitno, jasno je još nešto: protest jeste usmeren protiv režima, koji svako malo pravi trule kompromise, kako bi očuvao prividnu sliku socijalnog mira. Širom slikom postaje jasno da ovakva ekonomsko-socijalna politika postaje prenapregnuta, te da sistem lagano puca...

Коментари

Популарни постови са овог блога

#13april

Imam srce, glavu nemam

Zašto nema dvoumljenja oko bojkota izbora (odnosno, zašto izbore TREBA bojkotovati)