Reakcija: Ovo nije smelo da se desi

Da li je nekoliko minuta posle 20:30, u nedelju, 3. maja 2020. godine, pređena ona tanka, gotovo nevidljiva crvena linija, koja je Srbiju delila od konflikta?

Moram priznati, zamišljam da u SNS-u postoji odeljenje, čiji akronim bi bio OZPNG (ponekad i OZDAG). Ovo bi značilo Odeljenje za pravljenje neviđenih gluposti (odnosno Odeljenje za davanje autogolova). Kao ranije reference bi mogli sebi da upišu štangliranje Borka Stefanovića i paljenje kuće novinara Milana Jovanovića.

Sa još uvek prilično nejedinstvenom i nesnađenom opozicijom, SNS je mogao da pusti da se trenutni protesti sa prozora, kao i mnogi ranije, istutnje, što bi se (voleli mi to ili ne) dogodilo posle nekoliko dana ili nedelja.
No, onda je na scenu stupio kadar ovog odeljenja, koji je shvatio da su bili besposleni preko godinu dana i jednostavno doveo srpsko društvo na ivicu konflikta. Đilasov snimak, koji je dobio oko pola miliona pregleda za oko 13 sati, a na kome je glavni akter vidno uzrujan i na ivici suza, uspeli su bolje od brojnih drugih inicijativa da mobilišu već prilično naelektrisane protivnike režima i da ih dovedu do ivice spremnosti za fizičke sukobe sa huliganima koji brane režim.

Iza Đilasa političara je u prvi plan isplivao Đilas čovek. Đilas političar nije omiljen, čak ni u opoziciji. Daleko od toga da jeste. Delom je takav status zaslužio određenim prisećanjima na negativne aspekte njegovog gradonačelnikovanja, ali znatno većim delom je za to zaslužna medijska tirada, koja se vodi protiv njega, a na koju nisu imuni čak ni pojedini opoziciono nastrojeni birači.

Činjenica, nije napad na Đilasovu porodicu sam po sebi doveo do ove nove situacije. Reč je o nečemu što se nagomilavalo danima: manjim sukobima među komšijama "za" i "protiv" (čiji je autor ovih redova i sam svedok), isterivanjem huligana sa krovova, protestom građana Dorćola protiv izgradnje trolejbuske mreže i sličnom. Događaji od nedelje uveče su samo doveli do kulminacije, posle koje vrlo brzo može doći i do dalje eskalacije. 

Moć da povuku ručnu kočnicu imaju obe strane.

Vlast može narediti "organizaciji mladih" da se povuče, čime bi se vratila na praksu puštanja da se protesti istutnje. Opozicija, s tim u vezi, može biti "saradljiva", time što bi napravila protest u četvrtak (koji je već najavljen za 20 časova), a potom se vratila na subotnji režim i performanse. 

No, nisam siguran da građani više imaju sluha za karnevale.




Коментари

Популарни постови са овог блога

#13april

Imam srce, glavu nemam

Zašto nema dvoumljenja oko bojkota izbora (odnosno, zašto izbore TREBA bojkotovati)